AP Bio Movie Project

6 10 2015

Advertisements
The Cell

3 04 2015

Cells are the smallest unit of life that can replicate independently, and are often called the “building blocks of life”. The study of cells is called cell biology.

The Cell theory holds true for all organisms , whether they be unicellular or multicellular:

 • All living things are composed of cells.
 • The cell is the basic functional unit of life.
 • Cells arise only from pre-existing cells.
 • Cells carry genetic information in the form of DNA. This genetic material is passed on form parent to daughter cell.

One of the primary obstacles that prevented early scientists from being able to study cells was their size.  Today , our primary techniques for examining the organism at the organ, tissue, cellular or subcellular levels are  microscopy, autoradiography, and centrifugation.

Prokaryotes versus Eukaryotes 

The first major biological distinction we can make between living organisms is whether they are prokaryotes or eukaryotes. The prokaryotic/eukaryotic distinction comes from the lack ore presence of a nucleus, respectively. Karyon is Greek for “kernel” or “nucleus”. Pro means “before”, and eu-means “true”. Thus, prokaryotes existed before nuclei, and eukaryotes have true nucley.

Prokaryotes

Prokaryotes are the simplest of all organisms. They include all bacteria as well as blue green-algae. Their outer cell wall does not enclose any membrane -bound organelles( such as nuclei or endoplasmic reticilum). The gentic material of the organism is contained in a single circular molecule of DNA concentrated in an area of the cell called the nucleoid region.

Read the rest of this entry »

Head and Neck

22 03 2015
 • Skeletal

The scull comprises the cranium and mandible . It houses and protects the brain and the eyes, ears, nose, and mouth. It encloses the first parts of the airway and of the alimentary canal, and provides attachment for the muscles of the head and neck.

Movements of these bones by the attached muscles of the head provide for facial expressions, eating, speech, and head movement.

The skull consists of 22 cranial and facial bones, which, with the exception of the mandible, are tightly fused together. The skull encases and protects the brain as well as the special sense organs of vision, hearing, balance, taste and smell.

Read the rest of this entry »

Një top në Hapësirë!

16 05 2014

1

Në 1971 Alan Shepard luajti golf në Hënë.

Në 2007 Clay Andreson  luajti futboll amerikan në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.

Dhe tani në 2014, një top  është dërguar në Hapësirë 33000m lartësi, më një balonë heliumi .Anglia dhe Wales Cricket Board (ECB)  e dërguan këtë top në hapësirë , duke hapur kështu konkursin 11 javësh NatWest T20 Blast ku konkurojnë nga England Wales. Topi i ndeshjes u nis nga  stadiumi Edgbaston , Birmingham.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

E ardhmja e Universit!

15 05 2014

Si do të marrë fund  Universi- nga një shpërthim  apo nga një përmbytje?

Host Joe Hanson  merr një udhetim nga e ardhmja e afërt në të ardhmen e largët  dhe tregon se si universi mund të shkojë drejt fundit. Në videon e quajtur ‘’E ardhmja e Largët’’ ai thotë që shumica e  njerëzve që sot janë gjallë, pas disa vitesh nuk do të ekzistojnë më në Tokë.

Në 100.000 vite pozicioni i Tokës në lidhje me rrugën e qumështit do të ketë ndryshuar në atë gradë saqë yjet do të duken komplet ndryshe në qiell.

Pas 500000 Toka do të goditet nga një asteroid i madh , i cili do të ndryshojë ndjeshëm klimën.

Në 600 milion vite , fotozinteza nuk do të mund të realizohet dhe dioksidi i karbonit do të bllokojë koren e  tokës.

Në 100 miliard vite jeta shumëqelizore , duke përfshirë dhe njerëzit do të zhduket dhe Dielli do ti bëjë oqeanet të valojnë dhe do të shkatërrojë të gjithë gjelbërimin.

Pas rreth  4 miliard vitesh , galaktika jonë do të përplaset me galaktikën Andromeda, pra yjet do të përplasen më njëri tjetrin.

Në 7.9 miliard vite , kur në Diell do të ketë mbaruar gazi , universi do të fillojë të zgjerohet dhe një tjetër xhuxh i bardhe do të lindë pas 1.6 miliard vitesh.

Rreth 150 miliard vite më vonë, ndryshimet e Universit do të fillojnë të bëhen të dukshme.

Pas zgjerimit të Universit, do te jetë e pamundur të shikojmë galaktikat nga Toka, nëse njerëzimi do ekzistojë.

Yjet do të ndalojnë formimin e tyre dhe pas 110 trilion vitesh ato do ta kenë humbur plotësisht energjinë e tyre.

‘’Kjo është koha kur qielli qëndron gjithmonë i errët’’-thotë Hanson.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

Zbulohet elementi i 117 i SI!

5 05 2014

1

 

Elementi më I rëndë  gjendet një hap larg për tu futur në sistemin periodik të elementëve kimikë. Kjo falë ekipit ndërkombëtar të shkencëtarëve në Qendrën e Helmholcit GSI për Heavy Ion Research në Darmstadt, Gjermani. Ato e nisën hulumtimin e tyre që nga viti 2010 me shkencëtare të SHBA dhe Rusisë , për të gjetur të ashtuquajturin  element 117. Edhe pse ai u dallua që në vitin 2010 , për të bërë konfirmimin nëse ai është me të vërtetë një element , ishte mjaft e vështirë. International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), tashmë do ti  vendosë emrin , që të jetë pjesë e sistemit periodik. Emri I tij I përkohshëm është  ununseptium, që përkthehet si një, një(un) ; një(un), shtatë(sept), ose 117.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

WordPress Backups!

30 04 2014

Baza e të dhënave në WordPress-in tuaj përmban çdo postim, çdo koment dhe çdo link që ju keni në blogun tuaj. Nëse baza e të dhënave tuaja fshihet , ju mund të humbisni çdo gjë që keni shkruar . Ka shumë arsye pse kjo mund të ndodhë dhe jo të gjitha janë gjëra që mund të kontrollohen. Me Backup-in e duhur, të WordPress-it tuaj dhe të bazës së të dhënave, ju në mënyrë të menjëhershme mund t’i ktheni gjërat në gjendjen normale.

Instruksionet për të krijuar një kopje rezervë të faqes suaj të WordPress  përfshijnë:

 • Faqen WordPress dhe të dhënat tuaja WordPress.
 • Opsionet e backup rezervë të WordPress.

Ka dy pjesë , të cilave duhet tu bësh backup: Baza e të dhënave dhe Files. Ju duhet që të krijoni një kopje të të gjithë faqes, dhe duhet të krijoni një kopje rezervë të Bazës tuaj të  së dhënave. Më poshtë janë instruksionet , për të krijar një kopje rezervë  të Bazës së të Dhënave, për programe të serverave të ndryshëm.

Faqja juaj e WordPress përbëhet nga :

 1.  Instalimi I wordpress Core
 2. WordPress Plugins
 3. WordPress Themes
 4. Imazhet dhe Files
 5. JavaScript dhe PHP scripts dhe code files.
 6. Files shtesë dhe Static Web Pages.

Të gjitha këto janë përdorur në kombinime të ndryshme për të gjeneruar faqen tuaj. Baza e të dhënave përmban pastime të ndryshme dhe të dhëna të tjera të gjeneruara në faqen tuaj, por nuk përfshin elementet e mësipërme  të cilat vijnë të gjitha së bashku për të krijuar  pamjen dhe informacionin në faqen tuaj.

Shumica e backup-eve , përfshijnë të gjithë serverin , edhe faqen tuaj , por kërkon shumë kohë , për të kryer gjithë këtë punë , për këtë ju duhet të mëdoni disa mënyra për të krijuar një kopje rezervë të fileve të faqes suaj.

Këto janë disa metoda që përdoren  për të krijuar kopje rezervë të fileve në faqen tuaj.

Website Host Provided Backup Software

Shumica e faqeve ofrojnë programe për të bërë backup-in e faqes tuaj. Kontrolloni se çfarë shërbimesh dhe programesh ato ofrojnë.

Krijo Sync me faqen tuaj

WinSCP dhe programe të tjera ju lejojnë q; të krijoni  sync me faqen tuaj te internetit për të mbajtur një kopje të përmbajtjes në serverin tuaj. Kjo kursen kohë dhe e bën të sigurt që ju keni  filet më të fundit në të dyja vendet.

Kopjoni Filet tuaja në Desktop

Duke përdorur FTP Clients ose UNIX Shell Skills , ju mund të kopjoni filet, në një folder në kompjuterin tuaj.

Instruksionet  e krijimit të një kopjeje rezervë të bazës së të dhënave.

Krijoni një kopje rezervë të bazës së të dhënave  rregullisht, dhe gjithmonë , përpara një përmirësimi shkoni në një vend të ri . Informacioni I mëposhtëm do tëju ndihmojë që të bëni backup-in e bazës së të dhënave, duke përdorur paketa të programeve  të serverëve të ndryshëm. Për informacionmë të detajuar ju mund të kontaktoni website host.

Përdorimi i phpMyAdmin.

Ndërsa njohja me phpMyAdmin, nuk është e nevojshme  për të bërë backup e bazës së të dhënave tuaja , këto instruksione duhet të ndiqen hap pas hapi , përmes procesit së gjetjes së phpMyAdmin në serverin tuaj.

 

 • cPanel
 • Direct Admin
 • Ensim
 • Plesk
 • vDeck
 • Ferozo

Në panelin kryesor të kontrollit për cPanel, kërkoni për logon e MySQL dhe klikoni linkun për MySQL Databases. Në faqen tjetër kërkoni për  linkun e phpMyAdmin dhe klikoni për tu lidhur në phpMyAdmin.

phpMyAdmin

 

Direct Admin

Nga faqja Your Account, kërkoni  për MySQL Management dhe klikojeni atë për tu lidhur me phpMyAdmin.

direct admin

 

Ensim

Kërkoni për  logon e MySQL Admin dhe klikoni linkun . Poshtë Configuration zgjidhni MySQL Administration Tool.

config

 

Plesk

Klikoni butonin për Databases. Më pas zgjidhni linkun për te  baza e të dhënave të WordPress që ju shihni gjatë instalimit të WordPress. Më pas klikoni butonin phpMyAdmin.

1

2

3

 

 

vDeck

Nga paneli kryesor I kontrollit , klikoni Host Manager, më pas  Databases. Në dritaren tjetër klikoni Admin.  Një dritare tjetër do të hapet dhe  do t’ju shpie në ekranin e hyrjes së phpMyAdmin.

4

 

Ferozo

Hyni në Panelin e Kontrollit tuaj të Ferozo duke përdorur  shkronjat tuaja  kredenciale. Shkoni te menuja e “Base de Datos” (“Data Base”) dhe klikoni në “Acceso phpMyAdmin” (“Access phpMyAdmin”).

Një dritare tjetër do të hapet dhe  do t’ju shpie në ekranin e hyrjes së phpMyAdmin.

2014-04-30_221551

 

Burimi:https://codex.wordpress.org/WordPress_Backups